عنوان پایاننامه
بهینه سازی فرایند تغلیظ و تولید پودر ژل آلوئه ورا برای مصارف داروئی
- رشته تحصیلی
- مهندسی شیمی-داروسازی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه پردیس یک فنی شماره ثبت: 1360.;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 60437
- تاریخ دفاع
- ۱۶ شهریور ۱۳۹۲
- دانشجو
- راضیه سهیلی انارکی
- استاد راهنما
- رحمت ستوده قره باغ
- چکیده
- در این پژوهش به منظور تغلیظ و تولید پودر ژل آلوئه ورا برای مصارف دارویی و بهینه سازی این دو فرایند، روش های تغلیظ به شیوه اسمز معکوس و همچنین خشک کردن به کمک خشک کن پاششی به صورت آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفته و اثر پارامتر های موثر این دو روش بر کیفیت نهایی ژل بررسی شده است، تا شرایط بهینه برای تغلیظ و تولید پودر ژل آلوئه ورا انتخاب شود. در آزمایشات انجام شده اثر سه پارامتر ویسکوزیته ژل( kg/(m.s)01/0، 02/0، 015/0)، اختلاف فشار اعمال شده بر غشا اسمز معکوس (kPa400، 500، 600) و غلظت نهایی ژل(kg Dry solid/kg tot 04/0، 07/0، 10/0) بر زمان تغلیظ و کیفیت نهایی ژل از نظر میزان پلی ساکارید گلوکمانان (پلی ساکارید موثر دارویی برای درمان دیابت و بیماری های کبدی)، همچنین اثر پارامترهای دما هوای ورودی( 200، 215، 230) و نسبت دبی ژل به هوای ورودی((m^3/s)/(m^3/s)1/0، 2/0، 33/0، 167/0) به دستگاه خشک کن پاششی بر کیفیت نهایی پودر تولید شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل شده نشان داد که جهت کاهش زمان تغلیظ به حداقل زمان ممکن، باید ویسکوزیته ژل kg/(m.s)01/0و فشار اعمال شده به سیستم kPa500 باشد. تغییر هیچ یک از پارامترهای عملیاتی بر غلظت نهایی گلوکمانان اثر گذار نیست، بنابراین این روش می تواند روش مطلوبی از لحاظ حفظ مواد موثره دارویی ژل آلوئه ورا باشد. بررسی میزان تاثیر پارامترهای موثر جهت تولید پودر ژل آلوئه ورا نشان داد که برای به دست آوردن پودر ژل آلوئه ورا با بیشترین میزان ماده موثره دارویی باید دمای هوای ورودی ژل 200، نسبت دبی ژل ورودی به هوای وروی (m^3/s)/(m^3/s)1/0و غلظت اولیه ژل kg/kg solution 10/0 باشد. پودر حاصل شده در این شرایط حاوی kg/kg solution 00896/0 گلوکمانان می باشد که این میزان، برابر 98% گلوکمانان موجود در ژل تازه آلوئه وراست.
- Abstract
- In ths study, lab sale reverse osmosis dehydrator and spray dryer were used to optimize concentration and production process of Aloe Vera gel powder for better quality of the gel. The effect of three parameters as initial viscosity of gel, pressure gradienton reverse osmosis membrane and final concentration of Aloe gel(0.04, 0.07, 0.10 kg Dry solid/ kg total) on concentration time and final quality of gel was examined. The results show that in order to minimize the hydration time , the gel viscosity and pressure differential should be fixed at 0.01 Pa.s and 500hPa, relatively. In order to obtain Aloe powder with maximum amount of Glucomannan, the Air temperature, ratio of inlet air to gel flow rate and initial concentration of Aloe gel should be 200 , 0.1 and 0.01 kg dry solid / kg tot, accordingly. The results this study can be used to design proper drying facilities for Aloe Vera gel and similar products.