عنوان پایان‌نامه

ارزیابی کیفیت اسپرم زنبور عسل با استفاده از رقیق کننده های مختلف منی طی ذخیره سازی



    دانشجو در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۹۳ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارزیابی کیفیت اسپرم زنبور عسل با استفاده از رقیق کننده های مختلف منی طی ذخیره سازی" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6355;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 68947
    تاریخ دفاع
    ۲۴ شهریور ۱۳۹۳

    یکی از راهکارهای اجرای برنامه¬های اصلاح نژادی و کنترل تلاقی-ها در زنبور عسل از طریق انجماد اسپرم و تلقیح مصنوعی می-باشد. هدف از انجام این پژوهش، امکان انجماد اسپرم زنبور عسل و ارزیابی چندین رقیق¬کننده برای حفظ کیفیت بهتر اسپرم طی فرآیند انجماد- ذوب بود. برای انجام این پژوهش، جمع¬آوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ با استفاده از دستگاه تلقیح مصنوعی و سرنگ مخصوص انجام شد و از 3 رقیق¬کننده مختلف که رقیق¬کننده اول شامل بافر و زرده تخم مرغ، رقیق کننده دوم شامل بافر و 5/0 درصد لستین سویا و رقیق کننده سوم شامل بافر و 2 درصد لستین سویا بود، استفاده شد. نمونه¬های جمع آوری شده زیر میکروسکوپ ارزیابی و سپس با رقیق¬کننده¬ها رقیق شد. نمونه¬های رقیق شده در یخچال به تدریج تا دمای 4 درجه سانتیگراد سرد و بلافاصله داخل پایوت¬های 7 سانتی متری کشیده و منجمد شد. جنبایی اسپرم به صورت تازه، طی سرد¬سازی و بعد از انجماد- ذوب و زنده¬¬¬¬¬¬¬¬مانی نیز بعد از فرآیند انجماد–ذوب ارزیابی شد. داده¬های جنبایی با استفاده از رویه GENMODو داده¬های زنده¬مانی ¬با استفاده از رویه GLMنرم افزار SAS آنالیز و نتایج به صورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. هم چنین همبستگی تغییرات بین جنبایی و زنده¬مانی با استفاده از رویه Corr محاسبه شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه و طی سرد¬سازی در رقیق¬کننده¬های حاوی زرده تخم مرغ و 2 درصد لسیتین سویا به طور معنی¬داری بالاتر از رقیق کننده 5/0 درصد لستین سویا بود. هم چنین نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد در رقیق¬کننده حاوی زرده تخم مرغ (24/0±6/3) به طور معنی¬داری بالاتر از دو رقیق¬کننده بر پایه لستین¬سویا بود. زنده¬مانی اسپرم نیز در رقیق¬کننده¬ی منی دارای زرده تخم مرغ (32/2±75/69 درصد) به طور معنی¬داری بالاتر از 5/0 درصد و 2 درصد لستین سویا بود، اما این دو رقیق¬کننده (به ترتیب 32/2±5/38 و32/2±45 درصد) تفاوت معنی¬داری با هم نداشتند. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می¬رسد نگهداری منی زنبور عسل در رقیق-کننده زرده تخم مرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفاده¬ی تلقیح مصنوعی ملکه زنبور عسل در جهت تسریع برنامه¬های اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود. البته مطالعات بیشتری برای بهبود عملکرد این رقیق کننده و ارزیابی کیفیت باروری اسپرم منجمد با استفاده از تلقیح مصنوعی ملکه مورد نیاز است.
    Abstract
    Breeding program and controlled crosses is attainable in the honey bee through sperm cryopreservation and artificial insemination. The purposes of the present research were firstly cryopreservation of honey bee sperm and evaluated several of the semen extender. For experiment, semen collection was performed using artificial insemination device and special syring. In this experiment, three different extenders were used that the first, second and third extender respectively were contained the buffer and egg yolk, buffer and 0.5% soybean lecithin and buffer and 2% soybean lecithin. Collected samples were evaluated under a microscope and then diluted with extenders. Diluted samples were gradually cooled in a refrigerator to 4° C and immediately drown into straws and frozen. Motility and viability data were analysed using the GENMOD and GLM procedures of SAS software respectively and the results were expressed as least square means. The results demonstrated that the mean sperm motility after freez-thawing process in extender containing egg yolk (3.6±0.24) significantly was higher than the other extenders (P<0.05). In addition, mean of cooled motile spermatozoa in egg yolk and 2% soybean lecithin based-extenders (4.5±0.2 and 4.62±0.12 respectively) significantly were higher than the 0.5% soybean lecithin based-extender (3.87 ± 0.24). Also, percentage of post-thawed viable spermatozoa in egg yolk based-extender (69.75±2.32%) was significantly higher than extenders containing 0.5 and 2% soybean lecithin, which these extenders (38.5±2.32% and 45±2.32% respectively) were not significant difference together. Therefore according to the results seems to honey bee sperm preservation in egg yolk and 2% soybean lecithin-based extender would be suitable for artificial insemination of queen honey bee that lead to accelerate breeding programs. Of course, further studies are needed to improve and modified this extender, which assisted fertility quality of frozen sperm by using of honey bee artificial insemination.