عنوان پایاننامه
مقایسه خصوصیات رشد و کیفیت لاشه در بره های آمیخته و خالص بومی
- رشته تحصیلی
- مهندسی کشاورزی - علوم دامی - اصلاح نژاد دام
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 5978;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 64127
- تاریخ دفاع
- ۰۹ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- حمزه حق شناس
- چکیده
- در بخش اول این تحقیق و به منظور ارزیابی عملکرد بره¬های آمیخته حاصل از آمیزش میش¬های لری¬بختیاری با اسپرم¬های حاصل از قوچهای نژاد رومانف, بره¬های آمیخته حاصل از تلاقی میش-های لری¬ بختیاری با قوچ¬های پاکستانی و مقایسه آنها با بره¬های لری¬بختیاری خالص, اطلاعات مربوط به صفات رشد (وزن تولّد, وزن از شیرگیری, افزایش وزن روزانه از تولّد تا شیرگیری), صفات پروار (وزن پایان دوره پروار, افزایش وزن روزانه در شرایط پروار, مقدار خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی) و صفات لاشه (درصد قطعات مختلف لاشه, بازده لاشه, درصد اجزای غیر لاشه, سطح مقطع عضله راسته و طول لاشه) 32 راس بره که در سه گروه ژنتیکی مختلف به مدّت 101 روز پروار شده بودند, جمع¬آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه داده¬های حاصل با روش مدل¬های خطی عمومی و میانگین حداقل مربّعات نشان داد که ژنوتیپ بر روی هیچ کدام از صفات قبل از شیر¬گیری تاثیر معنی¬دار نداشت. بره¬های نر در مقایسه با بره¬های ماده، برای وزن تولّد، وزن از شیرگیری و افزایش وزن روزانه از تولّد تا از شیرگیری دارای برتری بودند، اما این تفاوتها از لحاظ آماری معنی¬دار نبود. بره¬های تک¬قلو در مقایسه با بره¬های دوقلو نیز وزن تولّد، وزن از شیرگیری و افزایش وزن روزانه بالاتری برخوردار بودند، لیکن این تفاوت¬ها نیز از نظر آماری معنی¬دار نبود. نتایج پروار بره-ها نشان داد که ژنوتیپ، جنس و نوع تولّد تاثیر معنی¬داری بر افزایش وزن روزانه بره¬ها در کل دور? پروار در این شرایط نداشته است، اما بره¬های آمیخته لری¬بختیاری × لهی دارای بالاترین عملکرد بودند. ژنوتیپ، جنس و نوع تولّد تاثیر معنی¬داری بر نسبت کلیبر بره¬ها در کل دور? پروار در این شرایط نداشته است. اثر ژنوتیپ بر روی وزن لاشه گرم بدون چربی معنی¬دار (01/0p<) ولی بر روی وزن لاشه گرم و وزن زنده قبل از کشتار معنی¬دار نبود. میانگین درصد ران، سردست، گردن، قفسه سینه، شکمبه خالی، طحال، کلیه، قلب، ریه با نای، کبد، سطح مقطع عضله راسته، طول لاشه و تجزیه شیمیائی بافت نرم در گروه¬های مختلف ژنتیکی تفاوت معنی¬داری با یکدیگر نشان نداد. همچنین میانگین درصد راسته، قلوه¬گاه، دنبه (01/0p<)، سر (05/0p<)، پاچه (01/0p<)، پیه و مجموع پیه و دنبه (01/0p<) معنی¬دار بود. در بخش دوم این تحقیق و برای ارزیابی و مقایسه عملکرد آمیخته¬های F1 حاصل از آمیزش میش¬های نژادهای بومی ایرانی با اسپرم¬های نژاد رومانف و پاکستانی اطلاعات مربوط به رشد (وزن تولّد, وزن از شیرگیری, افزایش وزن روزانه از تولّد تا از شیرگیری، شاخص کلیبر از تولّد تا از شیرگیری) جمع¬آوری شده توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور، مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه داده¬های این بخش از تحقیق با روش مدل¬های خطی عمومی و میانگین حداقل مربعات نشان داد که اثر گروه¬های ژنتیکی بر روی همه صفات قبل از شیرگیری بره¬ها معنی¬دار (01/0p<) بود. بره¬های نر در مقایسه با بره¬های ماده برتری معنی¬داری (01/0p<) برای وزن تولّد، وزن از شیرگیری، افزایش وزن روزانه از تولّد تا از شیرگیری و نسبت کلیبر از تولّد تا از شیرگیری، داشتند. نوع تولّد بر روی همه صفات قبل از شیرگیری بره¬ها تاثیر معنی¬دار داشت و بره¬های تک¬قلو درای بالاترین عملکرد بودند. اثر ماه تولّد (فصل زایش) بر روی وزن تولّد بره¬ها کاملاً معنی¬دار (01/0p<) بود. وزن مادر در زمان سیدرگذاری بر روی وزن از شیرگیری معنی¬دار (01/0p<)، بر روی افزایش وزن روزانه از زمان تولّد تا از شیرگیری و نسبت کلیبر از تولّد تا از شیرگیری (05/0p<) معنی دار و بر روی وزن تولّد بره¬ها غیرمعنی¬دار بود. اثر ماه از شیرگیری (فصل از شیرگیری) بر روی وزن از شیرگیری، افزایش وزن روزانه از تولّد تا از شیرگیری و نسبت کلیبر از تولّد تا از شیرگیری کاملاً معنی¬دار (01/0p<) بود. اثر وزن تولّد بر روی وزن از شیرگیری، افزایش وزن روزانه از تولّد تا از شیرگیری (01/0p<) و نسبت کلیبر بره¬ها از تولّد تا از شیرگیری (05/0p<)، معنی¬دار بود. بره¬های با وزن تولّد بالاتر دارای افزایش وزن روزانه بالاتر و وزن از شیرگیری بالاتری بودند. سن بره¬ها در زمان از شیرگیری بر روی نسبت کلیبر بره¬ها از تولّد تا از شیرگیری کاملاً معنی¬دار (01/0p<) بود. به طور کلی بره¬های آمیخته نسبت به بره¬های خالص عملکرد بالاتری دارند.
- Abstract
- In the first part of this research, to evaluate the yield of lambs of breeding the ewe Loribakhtiari and sperm of Romanov, ewe Loribakhtiari and ram Pakestani and compare them with pure Loribakhtiari’s lambs, some information gathered and used to it. These information were include: growth traits (weight of birth time, weight of weaning, increase of daily weight from birth to weaning), fattening traits (weight at ending time of fattening period, increase of daily weight in fattening condition, amount of feeding and Food Convert Index) and carcasstraits (percent of different parts of carcass, efficiency of carcass, percent of non-carcass, …. And length of carcass) of 32 lambs that were feedlot in 101 days.Analyze of these data by ordinary linear models and LSD, showed that genotype didn’t influence on none of traits of prior to weaning. Comparison of birth-time weight, weight of weaning and increase of daily weight to weaning showed that male lambs are better than female lambs, but this difference was not significant. Comparison between singleton lambs and twin lambs showed that twins have more birth-weight, weaning and increase of daily weight, but this difference was significant. Results of lamb-fattening proves that in these conditions, genotype, sex and type of birth didn’t have a significant effect on increase of lamb’s daily weight but lambs of breeding between Loribakhtiari and Lehi have the best yields and such as was expected male lambs have better yield and also twin lambs compared with singleton lambs were better. Genotype, sex and type of birth in these condition didn’t have an significant effect on lambs Kelibr relation in total period of fattening, but lambs of breeding between Loribakhtiari and Lehi have the best yield and such as expected male lambs have better yield and also twin lambs compared with singleton lambs were better. Effect of genotype on weight of non-fat warm carcass has a significant effect (p<0.01) but wasn’t significant on weight of warm carcass and live weight before killing. Live weight before killing had significant effect on weight of warm carcass and weight of non-fat warm carcass (p<0.01). Average percent of leg, cuts, neck, chest, empty rumen, spleen, kidney, heart, lung with windpipe, liver, loin muscle cross-sectional area, length of carcass and chemical parsing of soft tissue did not have significant difference in variousgenetic groups. Also average percent of order, block occasional, tail (p<0.01), head (p<0.01), leg (p<0.01), tallow and sum of talow and tail (p<0.01). Effect of genotype on the percent of ash digestibility in lambs was significant (p<0.01). In second part of this research to evaluate and compare the yield of F1 hybrids of breeding between Iranian domestic ewe line and sperms of Romanof and Pakistani lines, the information of growth (weight of birth-time, weight weaning, increase of daily weight from birth to weaning and Kelibr index of birth to weaning) that gathered by Livestock Breeding Center of Iran, were used to investigate. Analyze the data of this study with ordinary linear models and LSD showed that effect of genetic groups on all lamb traits belongs to prior of weaning was significant (p<0.01). Male lambs in comparison with female lambs, had a significant superiority (p<0.01) in weight of birth-time, weight of weaning, increase of daily weight from birth to weaning and Kelibr relation in total period of fattening. Type of birth had significant effect (p<0.01) on all traits belongs to prior of lambs weaning and singleton lambs had the best yields. Effect of birth month (calving season) on lamb weight of birth-time was significant (p<0.01). Mother weight had very significant effect (p<0.01) on weaning weightat Sidr time, had significant effect (p<0.05) on increase of daily weight from birth to weaning and Kelibr relation from birth to weaning and had not significant effect on lamb birth-time weight. Effect of weaning month (weaning season) on weight of weaning, increase of daily weight from birth to weaning and Kelibr relation from birth to weaning was very significant (p<0.01). Effect of birth-time on weight of weaning and increase of daily weight from birth to weaning was very significant (p<0.01) and on Kelibr relation from birth to weaningof lambs was significant (p<0.05). Lambs with higher birth-time weight and higher daily weight increase, also has more weaning weight. Age of lambs at weaning time had very significant effect (p<0.01) on Kelibr relation from birth to weaning.