عنوان پایاننامه
بررسی رابطه ی سبک زندگی با گونه شناسی بیماری
- رشته تحصیلی
- علوم اجتماعی- پژوهشگری علوم اجتماعی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 64216;کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی شماره ثبت: رس 4644
- تاریخ دفاع
- ۱۷ شهریور ۱۳۹۳
- دانشجو
- میثم محمدی
- استاد راهنما
- علیرضا محسنی تبریزی, سیدمحمدعلی توکل کوثری
- چکیده
- این پژوهش به بررسی ارتباط سبک زندگی و گونهشناسی بیماری میپردازد. متغیر سبک مصرف مواد غذایی به عنوان متغیری میانجی در نظر گرفته شده است؛ به این معنی که سبک زندگی بر سبک مصرف مواد غذایی موثر بوده، و سبک مصرف غذایی نیز، خود با گونهشناسی بیماری در ارتباط است. جامعهی آماری این تحقیق را کلیهی شهروندان بالغ (18 سال و بیشتر) شهر تهران تشکیل میدهند که براساس دادههای سازمان آمار کشور در سال 1392، این تعداد برابر با هشت میلیون و پانصد هزار (8500000) نفر بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، معادل 384 نفر بدست آمد که توسط محقق و برای جلوگیری از هدر رفتن نمونه 400 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونهگیری، خوشهای چندمرحلهای تصادفی بوده است، به این ترتیب که شهر تهران به 5 حوزه تقسیم شده و از هر حوزه یک منطقه انتخاب شد. در مرحلهی دوم، از میان هر یک از 5 منطقهی مورد نظر (1، 20، 13 ، 22 و 7)، 5 محله (که به معنای مجموعهای از خیابانها، و منازل و ادارات است) و از هر محله 4 بلوک برگزیده شده و سپس از هر محله 10 منزل به تصادف جهت پرکردن پرسشنامه انتخاب گردیدند. واحد تحلیل و مشاهده، نیز در این تحقیق عبارت از فرد بود. متغیرها در قالب 4 پرسشنامه برای سنجش سبک زندگی، سبک مصرف، گونهشناسی بیماری و دینداری عملیاتی شده و در اختیار پاسخگویان قرار گرفت. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 20 مورد تحلیل واقع شدند. نتایج حاکی از وجود ارتباطی معنادار میان متغیرهای اصلی پژوهش بود؛ به این ترتیب که سبک زندگی که تصور میشد، بر سبک مصرفی غذایی پاسخگویان موثر باشد، دارای ارتباطی معنادار و قوی با این متغیر بود. همچنین متغیر سبک مصرف مواد غذایی با برخی از بیماریهایی که براساس نظریهها با سبک مصرف مرتبط بودند، و ارتباط برخی از آنها در تعدادی از پژوهشها به تائید رسیده بود، ارتباطی معنادار داشت. این بیماریها عبارت بودند از بیماریهای قلبی، بیماریهای دهان و زبان و حلق، بیماریهای معدهای، کبدی، رودهای و انواع سرطانها. این امر به این معناست که کسانی که از سبک مصرفی سالمتری برخوردار بودند، فراوانی کمتری در بیماریهای فوق نشان میدادند و برعکس. سرانجام، سبک زندگی خود با گونهشناسی بیماریها در ارتباط بود. و کلیهی 6 دسته بیماریهایی که با سبک مصرفی در ارتباط بودند، به همراه بیماریهای مرتبط با دندان، با سبک زندگی، ارتباط معناداری داشتند. به این ترتیب که کسانی که از سبکهای زندگی سالمتری برخوردار بودند، کمتر به بیماریهای یاد شده مبتلا شده بودند و برعکس. بنابراین سبک زندگی و سبک مصرف را میبایست متغیرهایی مرتبط بر گونهشناسی بیماریها در نظر گرفت.
- Abstract
- This study examines the relationship between lifestyle and the types of illness. The variable of type of food consumption has been considered as an intermediary variable; it means that the lifestyle variable has affected on style of food consumption, and style of food is related to the types of illness, too. The population of the study are all of citizens of Tehran that its number is equal to eight millions and five hundred thousand (8,500,000) persons, according to data of the Statistics Committee of Iran in 1392 (2013). The size of sample, by the Cochran's formula was obtained 384 persons that in this study, it was considered 400 persons by the researcher. Method of sampling, was cluster randomizing: first, Tehran city was divided into five areas and each area had a section. In second stage, were selected 5 districts from 5 sections (1, 20, 13, 22, 7) and 4 blocks from each district and then from each blocks, were selected 10 homes, random. Unit of analysis and observation in this study was the individual. Variables were consisted in 4 questionnaires to measure lifestyle, consumption style, kind of sick and religious. Data were analyzed using SPSS 20 software. The results showed that there is a significant correlation between the variables; Lifestyle variable that was thought to be effective on style diet, had a significant and strong association with this variable. Also the style of food variable had a significant relationship with some diseases related to style consumption on based theories. These diseases include: heart diseases, diseases of the mouth and tongue, stomach disease, liver, bowel diseases and the kinds of cancers. Is means that those who had healthy and consumer style, showed a lower frequency of these diseases and vice versa. Finally, lifestyle was associated with a variety of diseases and all six categories diseases associated with consumption style, with dental-related illness, had significant relationships with lifestyle. So, those who had a healthy lifestyle, also had less the diseases mentioned and vice versa. Hence, we must consider that lifestyle and consumption style are variables that affect the kinds of sick. Key words: Lifestyle, Life of consumption, Physical Identity, feeding, Health and typology of disease.