عنوان پایان‌نامه

اثر کودهای آلی و روش تکثیر بر ویژگی­های رشد و عملکرد کمی و کیفی استویا (Stevia rebaudiana Bert.)



    دانشجو در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "اثر کودهای آلی و روش تکثیر بر ویژگی­های رشد و عملکرد کمی و کیفی استویا (Stevia rebaudiana Bert.)" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6801
    تاریخ دفاع
    ۲۷ بهمن ۱۳۹۴
    دانشجو
    زینب رسولی
    استاد راهنما
    لیلا تبریزی رائینی

    چکیده خاصیت شناخته شده شیرین کنندگی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) و استویول گلیکوزیدهای عصاره آن باعث ارزش تجاری این گونه شده است. استویا گیاهی از خانواده کاسنی است که به دلیل وجود شیرین کننده های طبیعی بدون کالری مورد توجه محققان قرار گرفته است. به منظور معرفی استویا جهت کشت در استان البرز، خصوصیات رشد و عملکرد کمی و کیفی استویا تحت کاربرد کودهای آلی و روش تکثیر در منطقه کرج بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشگاه تهران در سال زراعی 93-92 انجام شد. تیمارها شامل نهاده های آلی (بدون کود آلی، ورمی کمپوست (5 و 10 تن در هکتار)، کود دامی (10 و 15 تن در هکتار)) و دو نوع روش تکثیر (استفاده از بذر و قلمه) بودند. صفاتی مانند ارتفاع و قطر بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی در بوته، طول، عرض و سطح برگ، تعداد گره، طول میانگره، وزن خشک و تر بوته، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره و محتوی فنول و فلاونوئید کل اندازه گیری شدند. طبق نتایج به دست آمده روش تکثیر به صورت معنی دار بر قطر ساقه، عرض برگ، تعداد گره، وزن خشک بوته و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره تاثیر گذاشت به طوری که بالاترین مقدار این صفات در تکثیر با بذر حاصل شد. همچنین تاثیر نهاده های آلی بر وزن خشک بوته و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره معنی دار بود. بیشترین وزن خشک بوته با کاربرد تیمار شاهد و ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار)، و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در تیمار ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار) مشاهده شد. اثر متقابل روش تکثیر و نهاده های آلی به صورت معنی دار بر ارتفاع گیاه، تعداد شاخه جانبی در بوته، میزان فنول و فلاونوئید کل تاثیر گذاشت. کاربرد 10 تن در هکتار کود دامی با روش تکثیر قلمه منتج به بالاترین ارتفاع گیاه شد و بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل در تیمار روش تکثیر زایشی و کود ورمی کمپوست 10 تن در هکتار به دست آمد. بیشترین تعداد شاخه جانبی در بوته نیز با کاربرد پنج تن در هکتار ورمی کمپوست و تکثیر زایشی حاصل شد. واژه های کلیدی: استویا، کود دامی، ورمی کمپوست، تکثیر،‌گلیکوزید استویول