عنوان پایاننامه
بررسی میزان شیوع تعیین عوامل خطر و خوشه های مکانی و زمانی آلودگی به سروگروپ/سروتیپ های مختلف سالمونلا در مزارع طیور تخم گذار در سال ۹۳-۹۲
- رشته تحصیلی
- اپیدمیولوژی
- مقطع تحصیلی
- دکتری تخصصی PhD
- محل دفاع
- کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 648 ت;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75019;کتابخانه دانشکده دامپزشکی - مخزن مرد آباد شماره ثبت: 648 ت;کتابخانه دانشکده دامپزشکی شماره ثبت: 648 ت;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 75019;کتابخانه
- تاریخ دفاع
- ۲۲ اسفند ۱۳۹۴
- دانشجو
- فرشته انصاری
- استاد راهنما
- سعید بکایی
- چکیده
- مقدمه و ضرورت انجام مطالعه: سالمونلوز از جمله مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان می باشد و یکی از عوامل اصلی ابتلا به سالمونلوز در انسان مصرف تخم مرغ آلوده است. هدف مطالعه: هدف از این مطالعه تعیین شیوع آلودگی به باکتری سالمونلا در مزارع طیور تخمگذار تجاری کشور و بررسی عوامل خطر و خوشه های مکانی و زمانی احتمالی این آلودگی بوده است. مواد و روش کار: این پژوهش از خرداد ماه 1392 تا تیرماه 1393 به صورت مقطعی انجام شد. در این مطالعه از 150 مزرعه طیور تخمگذار، نمونه مدفوع اخذ شد و با استفاده از آزمون های باکتری شناسی، سرم شناسی و PCR مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مربوط به برخی از متغیرهای مورد بررسی از طریق پرسشنامه به دست آمد و در مورد برخی دیگر از متغیرها از اطلاعات ثبت شده در سیستم GIS استفاده شد. از نرم افزار Excel برای تحلیل زمانی داده ها استفاده شد و تحلیل داده های مکانی با استفاده از نرم افزار Arc GIS Ver.10.2 و تحلیل فاکتورهای خطر با استفاده از نرم افزار STATA نسخه ی اصلاح شده برای دستور رگرسیون لجستیک رخدادهای نادر انجام شد. یافته ها: بر اساس نتایج مطالعه تعداد 5 مزرعه بر اساس آزمون باکتری شناسی از نظر آلودگی به سالمونلا مثبت بود. شیوع در این دوره برابر)32/6-43/0: %95CI) 33/3 % به دست آمد. از پنج نمونه مثبت سروتیپ یک نمونه اینفنتیس بود و دو نمونه به گروه سرمی Bتعلّق داشتند که یکی از این دو نمونه سالمونلا تیفی موریوم تشخیص داده شد. در مورد دو نمونه دیگر تعیین گروه سرمی انجام نشد ولی نتیجه آزمون PCR نشان داد که این دو نمونه گرچه سالمونلای متحرک هستند به هیچ یک از دو سروتیپ مورد بررسی یعنی تیفی موریوم و انتریتیدیس تعلّق ندارند. نمونه های مثبت از نظر مکانی و زمانی خوشه بندی معنادار آماری نداشتند و برند شرکت مولّد، فاصله کمتر از یک کیلومتر با نزدیک ترین مزرعه تخمگذار مجاور و استفاده از سیستم جت فن به عنوان سیستم گرمایشی مرغداری مهمترین عوامل آلودگی به سالمونلا شناخته شدند. نتیجه گیری: بعضی از مزارع طیور تخمگذار کشور به باکتری سالمونلا آلوده هستند و این امر از نظر انتقال آلودگی به انسان از طریق تخم مرغ مصرفی حائز اهمیت است. انتقال آلودگی از طیور مادر تخمگذار به طیور تخمگذار تجاری ممکن است در این آلودگی نقش داشته باشد. علاوه بر آن فاصله بسیار نزدیک با مزارع طیور تخمگذار تجاری (تراکم بیش از حد واحدهای تخمگذار) مجاور می تواند احتمال انتشار آلودگی را افزایش دهد.
- Abstract
- Salonellosis is one of the most important zoonotic diseases and consumption of Salmonella contaminated eggs are responsible for many human non typhoid salmonellosis. The aim of this study was to determine the prevalence, risk factors and probable spatial and temporal clustering of Salmonella contamination in commercial laying flocks in Iran. Fecal samples were obtained from 150 laying flocks and were subjected to standard bacteriological, serological and PCR tests. Relevant information of sampled holdings were acquired from GIS system or questionnaire. Spatial data was analysed by Arc GIS 10.2 and risk factor analysis was carried out using STATA for rar event logistic regression. Salmonella was isolated from five flocks so the period prevalence of Salmonella contamination in laying hen holdings was 3.33% (CI 95%= 0.43-6.32). The serotype of one sample was Infantis, two samples belonged to serogroup B and two positive samples were niether Typhymorium nor Enteritidis. Positive samples were not clustered significantly in time and space and layer breeder brand, below 1 kilometer distance to nearest layer holding and using jetfan as heating system were the major risk factors of salmonella contamination. This investigation showed that some of the commercial layer farms in Iran are contaminated with Salmonella spp and it may be a potential cause of illness for egg consumers. Layer breeders may be the source of infection and building laying farms in near distances can increase the chance of salmonella spread.