عنوان پایان‌نامه

مقایسه کارایی دو رویکرد تحلیل پوششی داده های کلاسیک و فازی در بهینه سازی مصرف انرژی و شاخص های اقتصادی واحدهای تولیدی تخم مرغ . مطالعه موردی: استان قم




    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6504;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 71511
    تاریخ دفاع
    ۲۹ شهریور ۱۳۹۴
    استاد راهنما
    سلیمان حسین پور

    چکیده: امروزه یکی از مهمترین بحث های کاربردی و مدیریتی، بحث میزان مصرف انرژی و راندمان آن در فعالیت های مختلف می باشد. دانش بررسی مصرف انرژی در عملیات تولیدی، روش مفیدی جهت تعیین مناطق انرژی¬بر می باشد که با تجزیه و تحلیل میزان انرژی مصرفی در عملیات تولید مشخص می شوند. با توجه به جایگاه مصرف انرژی در صنعت طیور که یکی از بزرگترین و توسعه یافته ترین صنایع موجود در کشور می باشد، تحقیق حاضر به منظور بررسی میزان مصرف انرژی در بخش های مختلف 23مرغداری در استان قم انجام شد. اطلاعات مورد¬نیاز از طریق پرسشنامه در استان¬ قم در سال 91 با استفاده از روش سرشماری کل جامعه مورد¬ مطالعه تهیه شد. کل انرژی ورودی و کل انرژی خروجی در یک دوره تولید به ترتیب برابر با 03/1646237 و 30/1151978 خوراک، الکتریسیته و سوخت به ترتیب با مصرف 6512/758288، 418/322906، 8147/138745مگاژول، مهم¬ترین نهاده¬های مصرف¬کننده انرژی بودند. نتایج نشان دادمصرف خوراک با 4/55 درصد بیشترین سهم مصرف انرژی را به خود اخنصاص داده است. بخش عمده‌ای از انرژی مصرفی با 90 درصد جزو ا منابع انرژی تجدیدناپذیر بود. در یک دوره تولید نسبت انرژی، بهره¬وری انرژی و شدت انرژی به ترتیب 095/0 و 013/0 و268/77 به دست آمد. براساس نتایج از 23 واحد تولیدی 7 واحد(30درصد) در مدل CCR و 9 واحد در مدل BCC (40درصد) کارا بودند. با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده¬ها، نتایج نشان داد که کارایی فنی و کارایی فنی خالص در تولید تخم¬مرغ به ترتیب برابر 87/0 و 95/0 است. روش تحلیل پوششی داده¬های فازی در یازده سطح از برش آلفا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در 1/0=? ، 5/0=? و 1=? میانگین کارایی واحدها به ترتیب برابر با 897/0، 891/0 و 879/0 می¬باشد. همچنین در این روش، 8 واحدکارا شدند و میانگین کارایی 88/0 به¬دست آمد، که صحت نتایج در مدل DEA را تایید می¬کند. بنابراین این نتایج می¬تواند راهنمایی برای تولید کنندگان باشد. واژه¬های کلیدی: واحدهای تولیدی؛ مرغ تخمگذار؛ انرژی؛ کارایی؛ تحلیل پوششی داده¬های فازی
    Abstract
    Abstract One of the most important functional and managerial issues nowadays is the energy consumption and its efficiency in the various activities. Studying the energy use in manufacturing operations is a useful method for determining the energy consuming processes, which is defined by analyzing the amount of energy used in the different production operations. Based on the energy position in the poultry industry-which is one of the largest and most developed industries in the country- the present study aimed at evaluating the energy consumption in different parts of egg production units in 23 manufacturing units in Qom Province using Data Envelopment Analysis (DEA) and Fuzzy-DEA approaches. Data required for the study was collected using fac-to-face questionnaire in Qom Province during 2014 production year The total input energy and the total energy output in a production period respectively 1646237.03 and 1151987.30 food, electricity and fuel consumption 758288.6512, 322906.418 and 138745.8147MJ, was the most important inputs consumer respectively. The results showed that feed consumption was the main contributor to total energy consumption with the share of 55.4%. More specifically, non-renewable energies had most contribution on the total energy consumption with the share of 90%. In the period of energy production, energy ratio, energy efficiency and energy intensity was 0.095 and 0.013 and 77.268 respectively. The results of DEA showed that among 23 production units, only 7 units (30%) were mean technical efficient and 9 unit (40%) were pure technical efficient. The mean technical and pure technical efficiency in egg production was calculated as 0.87 and 0.95, respectively. The resultls of Fuzzy-DEA showed that 8 egg production units were technically efficient and the mean technical efficiency in egg production was calculated as 0.88 implying the reliability of the DEA results. The result of FDEA showed that in ?=0.1, ?=0.5 and ?=1, the average of efficiency