عنوان پایان‌نامه

بررسی تاثیر عصلره گل محمدی (Rosa damascena) به عنوان عامل کاهش دهنده استرس در ماهی طلایی ( Carassius auratus)



    دانشجو در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی تاثیر عصلره گل محمدی (Rosa damascena) به عنوان عامل کاهش دهنده استرس در ماهی طلایی ( Carassius auratus)" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6642;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 71677
    تاریخ دفاع
    ۲۵ شهریور ۱۳۹۴

    در مطالعه حاضر به تاثیر استفاده از غلظت های مختلف عصاره گل محمدی (Rosa damascena) به عنوان عامل کاهش دهنده استرس در ماهی طلایی (Carassius auratus) پرداخته شد. استرس های در نظر گرفته شده برای این آزمایش، دو استرس تعقیب کردن ماهی (chasing) و مواجهه با هوا (air exposure) و غلظت های عصاره گل محمدی، 1%، 2.5% و 5% در نظر گرفته شد. گلدفیش ها در این آزمایش در هشت تیمار تقسیم شدند که شامل دو گروه کنترل (بدون استفاده از عصاره گل محمدی) و شش گروه آزمایشی (در معرض گذاری با غلظت های مشخص شده از عصاره گل محمدی) بود. ماهیان بعد از گذراندن دوره دو هفته ای سازگاری و توزین به تانک های شیشه ای هفتاد لیتری منتقل شدند. ماهی ها در هر تیمار در معرض یک غلظت خاص از گل محمدی قرار می گرفتند. مدت زمان مواجهه با هر غلظت 1 ساعت بود و آزمون های استرسی در پایان این مدت انجام شد. ماهیان دو تیمار کنترل بدون قرار گرفتن در معرض عصاره، آزمون های استرسی را پشت سر گذاشتند. سپس در زمان های صفر (بلافاصله بعد از اعمال استرس)، 30، 60 و 240 دقیقه پس از ایجاد استرس، خون گیری از ماهیان صورت گرفت. آنالیزهای انجام شده سنجش کورتیزول و گلوکز سرم خون (به عنوان شاخص فیزیولوژیک و درونی) و سنجش نرخ تهویه ماهی (به عنوان شاخص رفتاری و بیرونی) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از غلظت های مختلف عصاره گل محمدی باعث می شود میزان کورتیزول و گلوکز خون با روند سریع تری نسبت به تیمار کنترل کاهش بیابد که در این بین تیمارهای 2.5% و 5% موفق تر عمل کردند. در زمینه فعالیت تهویه ای نیز تعداد آبشش زدن های ماهیان تیمارهای آزمایشی سنجش شد و نتایج نشان داد که استفاده از غلظت های مختلف عصاره گل محمدی طی مدت زمان 4 ساعت آزمایش باعث کاهش دادن تعداد آبشش زدن ماهیان طلایی شده و در واقع نتایج آزمون رفتاری (شاخص بیرونی) نتایج آزمون سنجش کورتیزول و گلوکز خون (شاخص درونی) را تائید کرد. بررسی نتایج این آزمایش به خوبی نشان می دهد که استفاده از عصاره 2.5% گل محمدی (ریختن در آب) قبل از فعالیت های استرس زا (قرار گرفتن در محیط پر رفت و آمد، تعویض آب و ...) به خوبی می تواند اثرات ناشی از عوامل استرس زا را کنترل کند و برای ماهی اثر آرام بخشی داشته باشد. کلمات کلیدی: گلدفیش، Carrasius auratus، کورتیزول، گلوکز، فعالیت تهویه ای، تعقیب کردن، مواجهه
    Abstract
    Abstract In the present study the effect of different concentrations of Rose extracts (Rosa damascena) as the cause of stress reduction in goldfish (Carrassius auratus) were studied. For this experiment two stressors include chasing the fish (chasing) and exposing the fish to air ( air exposure) and also three concentration of the Rose extract include 1 and 2.5 and 5 percent was considered. In the experiment goldfishes were divided in eight groups include two control groups (without using any of Rose extracts) and six treatments (exposed to specified concentrations of Rose). After a two-week adaptation period and weighing fishes were transferred to glass tanks. Fishes of each treatment were exposed to a certain concentration of Rose extract. Duration of this exposing was an hour and stress experiments were performed at the end of this time. Fishes of two control treatments carried out stress experiments without exposing to the Rose extract. In times zero (immediately after stress), 30, 60 and 240 minutes after stress, blood sampling was performed. At this stage, two analyses were carried out. First one was measuring the serum cortisol and glucose (as an internal and physiological indicator) and the second one was measuring the fish ventilation rate (as an external and behavioral indicator). The results showed that the usage of different concentrations of Rose extract caused decreasing the blood cortisol and glucose at a rapid pace than the control group and between all treatments, 2.5% and 5% were more successful. In the case of ventilation, ventilation numbers of experimental treatments were measured and results showed that the usage of different concentrations of Rose extract, reduces the number of ventilation in Goldfish during 4 hour experiment period and in fact results of behavioral test (external indicator) confirmed the results of measuring blood cortisol and glucose (internal indicators). Results of this experiment clearly show that the usage of 2.5% Rose extracts (pouring water) before stressful activities (placement in hightraffic, changing water, etc), control the effects of stress and have anxiolytic effect for goldfish Keywords: Goldfish, cortisol, glucose, ventilation activity, chasing, air exposure, Rose extract