عنوان پایان‌نامه

بررسی و تحلیل مصرف انرژی در تولید زعفران با استفاده از تحلیل پوششی داده ها (مطالعه موردی : تربیت حیدریه ، استان خراسان رضوی)



    دانشجو در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۴ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "بررسی و تحلیل مصرف انرژی در تولید زعفران با استفاده از تحلیل پوششی داده ها (مطالعه موردی : تربیت حیدریه ، استان خراسان رضوی)" را دفاع نموده است.


    محل دفاع
    کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 71861;کتابخانه مرکزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی شماره ثبت: 6622
    تاریخ دفاع
    ۳۰ شهریور ۱۳۹۴
    دانشجو
    حامد امینی
    استاد راهنما
    اسداله اکرم

    چکیده: امروزه با توجه به افزایش روز افزون جمعیت جهانی، نیاز به تامین غذای مناسب و کافی از یک سو و حفظ منابع انرژی و آبی از سوی دیگر بسیار اهمیت پیدا کرده است. از آنجایی که بخش کشاورزی، بخش اصلی در تعیین سرنوشت مسائل یاد شده است لذا بررسی مصرف انرژی در این بخش نیز حائز اهمیت خواهد بود. در این مطالعه جریان انرژی نهاده-ستانده در تولید زعفران، همچنین کارایی کشاورزان در منطقه (با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها)، رابطه بین انرژی نهاده‌های مصرفی و عملکرد، رابطه بین مقدار فیزیکی نهاده‌ها و محصول و شاخص‌های اقتصادی در کشت زعفران محاسبه و ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که مقدار کل انرژی مصرفی و ستانده در تولید زعفران در منطقه مورد مطالعه به‌ترتیب 51128 و 44/56 مگاژول بر هکتار می‌باشد و سوخت گازوییل (با 75/45 درصد) بیشترین سهم را از انرژی مصرفی به خود اختصاص داده است. نسبت انرژی، افزوده خالص انرژی، انرژی ویژه و بهره‌وری انرژی به ترتیب 0011/0 (بدون واحد)، 90/51071- (مگاژول بر هکتار)، 72/14791 (مگاژول برکیلوگرم) و 0001/0 (کیلوگرم برمگاژول) محاسبه شد. سود خالص اقتصادی به ازای هر هکتار زعفران 62/38 میلیون ریال بوده و نسبت فایده به هزینه 21/1 می‌باشد که نشان‌دهنده وضعیت نسبتا مناسب اقتصادی در کشت زعفران در منطقه تربت حیدریه است. براساس نتایج تحلیل پوششی داده‌ها، از 46 واحد تولیدی 18 واحد (39درصد) در مدل CCR و 30 واحد (65 درصد) در مدل BCC کارا بودند. با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده¬ها، نتایج نشان داد که کارایی فنی و کارایی فنی خالص در تولید زعفران به ترتیب برابر 83/0 و 96/0 است. واژه¬های کلیدی: زعفران، ارزیابی انرژی، تحلیل پوششی داده‌ها، ارزیابی اقتصادی.
    Abstract
    Nowadays with the growing number of world population, the necessity of supplying sufficient and proper food and also keeping the energy and water sources safe are gaining more important than ever. As the agricultural sector is the primary section influencing the mentioned issues; therefore, studying the energy consumption in this sector would be important. In this study, the energy input-output flow in saffron production, the efficiency of farmes in the specified region (using Data Envelopment Analysis technique), the relation between energy of inputs and the yield, the relation between the amount of inputs and the yield and also the economic indices were assessed. The resuls showed that the total energy input and output were 51128 and 56.44 MJ ha-1. Diesel consumption had the most contribution to the total energy consumption with a share of 47.55 %. The energy ratio, net energy gain, specific energy and energy productivity were calculated as 0.0011 (without unit), -51071.90 (MJ ha-1), 14791.72 (MJ kg-1) and 0.0001 (kg MJ-1), respectively. Net economic benefit for each hectar of saffron production was calculated as 38.62 milion rials and the Benefit to Cost ratio was determined as 1.21 showing a relatively economical situation for saffron production in Torbat Heydariye city. Based on the DEA results, among the 46 farmers in the region, 18 units (39%) in CCR model and 30 units (65%) in BCC model were technically efficient. Using the DEA teqchnique, the results have shown that the technical efficiency and pure technical efficiency in saffron production were 0.83 and 0.96 respectively. Keywords: Energy analysis, Data envelopment analysis, Economic analysis.