عنوان پایان‌نامه

ارایه یک ساختار برنامه ریزی تولید سلسه مراتبی جهت محیطهای تولیدی ترکیبی انبار مبنا سفارش



    دانشجو در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۸۹ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "ارایه یک ساختار برنامه ریزی تولید سلسه مراتبی جهت محیطهای تولیدی ترکیبی انبار مبنا سفارش" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    مهندسی صنایع
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    کتابخانه پردیس 2 فنی شماره ثبت: 1824;کتابخانه مرکزی -تالار اطلاع رسانی شماره ثبت: 46009
    تاریخ دفاع
    ۳۰ شهریور ۱۳۸۹
    استاد راهنما
    مسعود ربانی

    در پایان نامه پیش رو، یک ساختار سلسله مراتبی برنامه ریزی تولید جهت محیط های تولیدی ترکیبی تولید مبتنی بر سفارش (MTO) و تولید مبتنی انبارش (MTS) ارائه شده است. امروزه در بسیاری از سیستم های تولیدی، به جای استفاده از محیط های تولیدی MTO صرف و یا MTS صرف، از محیط های تولیدی ترکیبی استفاده می شود تا بدین ترتیب از مزایای هر دوی این محیط ها در آن استفاده شود. این سیستم های ترکیبی به دلیل عوامل مختلف داخلی و خارجی سازمان، اغلب از نظر برنامه ریزی تولید دارای پیچیدگی های بسیار می باشند. در این پایان نامه، یک ساختار سلسله مراتبی برنامه ریزی تولید جهت این محیط ها ارائه شده است که دارای سه سطح می باشد. در سطح اول، یک سیستم پشتیبانی تصمیم گیری جهت رد و پذیرش سفارشات ورودی به سازمان ارائه شده است. این مرحله سبب می شود سفارشاتی که توسط سازمان پذیرفته می شوند سود سازمان و سهم آن را از بازار حداکثر نموده و علاوه بر این احتمال دیرکرد در تحویل آنها به حداقل برسد. علاوه بر این، سفارشات در این مرحله به نحوی انتخاب می شوند که بار کاری در کف کارگاه یکنواخت بوده و از بیکاری دستگاه ها و در مقابل از بالارفتن بیش از حد بار کاری آنها جلوگیری شود. به منظور بررسی اولویت مشتریان در این مرحله از یک سیستم اولویت دهی مبتنی بر مفهوم مدیریت روابط با مشتریان (CRM) استفاده می شود. پس از آن با روشهای برنامه ریزی سرانگشتی ظرفیت و مواد اولیه سفارشات نامطلوب شناسایی و رد می شوند. پس از آن قیمت و زمان تحویل سفارشات مطلوب توسط یک مدل برنامه ریزی خطی مختلط عدد صحیح به دست می آیند و نتایج با مشتری به مذاکره گذاشته می شود و در صورت توافق با مشتری سفارش پذیرفته می شود. سطح دوم برنامه ریزی تولید، مربوط به ترخیص سفارشات پذیرفته شده به خط تولید می باشد. در این مرحله محصولات ساخت مبتنی بر سفارش و ساخت مبتنی بر انبارش ابتدا اولویت بندی می شوند و سپس تصمیم گیری در خصوص زمان ترخیص سفارشات و نوع و میزان سفارشاتی که می بایست به خط تولید ترخیص شوند انجام می گیرد. سطح سوم برنامه ریزی تولید، مربوط به اولویت بندی سفارشات در صف ایستگاه های کاری می باشد. در این مرحله اولویت محصولات موجود در صف ایستگاه های کاری تعیین شده و زمانی که دستگاه بیکار شد، با اولویت ترین سفارش به روی دستگاه می رود. در انتهای پایان نامه، مدل برنامه ریزی خطی مختلط عدد صحیح ارائه شده با نرم افزار Lingo 8.0 کدنویسی و برای ابعاد مختلف مساله بررسی شده و نتایج آن ارائه شده است. علاوه بر این سطوح دوم و سوم برنامه ریزی تولید ارائه شده با تعیین معیارهای ارزیابی مشخص و با استفاده از روش شبیه سازی با برخی از مدلهای موجود در ادبیات موضوع مقایسه شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده کارایی بهتر مدل پیشنهادی می باشد.
    Abstract
    Manufacturing companies use different production policies to satisfy customers’ demands. One of the most complex production systems are hybrid make-to-stock (MTS)/ make-to-order (MTO) production systems. These systems are usually applied in order to use the benefits of both MTS and MTO production systems like the lower amount of storage cost and lower delivery times. This thesis aims to present a hierarchical production planning system for a hybrid MTS/MTO production environment. The proposed hierarchical production system is comprised of three levels. The first level of the production planning system is the order acceptance/ rejection stage. In this stage, the decisions about accepting/ rejecting the new orders are made through applying specific approaches like rough-cut capacity planning, rough-cut material planning and also by applying a mixed integer linear programming model. The next level is the releasing stage in which the accepted orders are prioritized to be released to the shop floor. In this stage two main decisions are made: the releasing conditions (specifying the releasing time) and the amount of the product to be released. The third level is called the dispatching stage in which the products in the buffer of the working stations are prioritized. To evaluate the model, the proposed linear programming models are run and the results are provided to show the performance of the first stage. Also a number of numerical experiments have been conducted by simulation studies to show the performance of the releasing and the dispatching stage.